Moshi Moshi Talks


Graduated from UiTM (2010-2014)
Now working in Penang
| Twitter |
| Instagram : @nana_moshi |

Instagram
Tabung Moshi Moshi!


homework : kepentingan terus terang (entry panjang gilaaaa gilaaaaaaa)
Friday, January 27, 2012 | 4 suka Moshi Moshi |


sebelum ni cik moshi ada cakap pasal homework kat entry lepas kan.."Homework time cuti sem"...sekarang nak kotakan janji


entry kali ni agak matang and serius...cewahhhh umur dah makin meningkat blog pon makin matang la kan...hahaha..nak bagitau siap-siap entry ni panjang gila!...klu tak mau baca tutup siap-siap....


apa kepentingan terus terang dalam sesuatu hubungan?...ok sebelum cik moshi terus pergi ke tajuk asal.. cik moshi nak kongsi kan satu perkara

apa berbezaan lelaki dan perempuan yang lelaki patut tahu..."perempuan selalu cakap benda yang sebaliknya"


ok tak suma perempuan tu sama...ada jugak perempuan yang suka cakap straight to the point...tapi kebanyakannya perempuan ni selalu cakap benda yang sebaliknya...tapi lelaki pulak suka paham benda tu terus...apa yang perempuan tu cakap..ok betul and dia memang nak..

contohnya : dia cakap tak rindu, tak sayang...tapi sebaliknya dia rindu and sayang..
lagi satu, kalau laki tu tanya buzy tak?.ada keja tak?..then perempuan tu cakap ada....tapi laki tu terus ok bye...even si perempuan tu buzy, dia still nak mesej or cakap dengan lelaki itu.....


ok paham tak maksud moshi kat sini....KEBANYAKANNYA la...bukan semua....macam mana moshi tahu??..sebabnya kawan-kawan cik moshi selalu bincang pasal perkara ni kat umah sewa dulu...


lagi satu contoh, contohnya si lelaki dan si perempuan ni bergaduh, then biasa la perempuan kan..suka emo-emo, pastu skit-skit nak mintak break up...tanpa pikir panjang..padahal dalam hati tu still sayang...tapi si lelaki ni terus pikir, ok memang tu yang perempuan tu nak...ok lets break up....haaa abis la satu hubungan...

sebab tu moshi cakap, perempuan suka cakap benda yang sebaliknya...sebab tu lafaz cerai bukan hak seorang isteri....perempuan ni kan kuat emo...kan sikit-sikit nak mintak cerai..haaa jenuh dok nak mintak rujuk balik...


Ok, panjangnya mukadimah...sekarang baru nak masuk tajuk yang betul-betul...kepentingan terus terang dalam sesuatu hubungan..tak kisah la hubungan antara lelaki dan perempuan ke, even best friend pon termasuk ok...


1st: untuk memastikan tiada selisih faham antara satu sama lain..

contoh : si A cakap tak terus terang..so si B salah faham..(simple)

2nd : bagi memahami antara satu sama lain 

contoh : klu si A tak terus terang..macam mana si B ni nak kenal si A, and sampai bila si A ni nak menipu si B...so sampai bila pon si B tak kan memahami si A...(kompem hampa pening baca contoh ni)

3rd : mengelakkan berlaku perkara tak diingini..

contoh : ermm cam na ea nak bagi contoh..haaa contoh la kan si A nak jumpa si B..kononnya nak wat suprise!!..pastu si B ni tak terus terang dengan si A...si B ni free, tapi cakap buzy..pastu si A pon tak jadi la nak wat suprise...haaa kan bagus klu si B ni terus terang..kot kot la si A nak belanja Subway ka..haa kan dah rugi..


cukup la tiga..nak banyak-banyak korang pikir la sendiri..moshi penat nak tulis...huhu lama moshi amik masa nak siapkan homework ni..harap laoshi tu berpuas hati ok..tak dapat A pon tak pe....sebab tu bukan tujuan moshi tulis benda ni..tapi atas sebab lain...=)



p/s : entry ni bukan ditulis untuk menyokong hubungan antara lelaki dan perempuan atau disebut "couple".. tapi ada niat memperbaiki hubungan antara manusia dengan manusia yang lain...sekian




Thanks for reading :)







Older Post . Newer Post






//oh darling by Plug in Stereo